Jarige Culturele Haven trakteert basisschool KBS de Toekomst op Boomwhackers

Kleurrijke buizen geven muziekonderwijs een extra boost.

‘Wow, met deze set kunnen we met alle kinderen in de klas tegelijk muziek maken’, zeggen Melanie Baijense en Martine van Grop van KBS de Toekomst in Dronten. De leerkrachten wonnen de winactie op de Facebookpagina van De Culturele Haven en namen donderdagmiddag een 25-delige set Boomwhackers in ontvangst.

Ze stuurden een leuke foto van henzelf èn het jubileummagazine in en wonnen! Daniëlle Bijsmans, projectleider van De Culturele Haven, overhandigde de prijs op het schoolplein. De Culturele Haven bestaat dit jaar 5 jaar. ‘Dit vieren we met een jubileummagazine boordevol leuke verhalen en tips en een actie op Facebook’, vertelt ze.

Met De Culturele Haven leren kinderen van groep 1 tot en met 8 over de unieke geschiedenis van hun polderland in relatie tot zichzelf en kunst van nu. Alle lessen en activiteiten in De Culturele Haven grijpen in elkaar en bouwen op elkaar voort. Zoals dat bij andere schoolvakken ook het geval is.

KBS de Toekomst, een kleine school waar je gezien wordt, doet volgend schooljaar voor de derde keer mee aan De Culturele Haven. ‘De cultuurleerlijn is inspirerend en divers. Het is leuk om gastdocenten en theatergezelschappen in de klas te ontvangen, mee te doen aan workshops en te leren over de omgeving waarin we wonen’, vertelt Martine. Melanie: ‘Lang niet alle kinderen groeien op met cultuur, dus het is een mooie manier aanraking te komen met erfgoed, theater, beeldende kunst en muziek.’

De leerkrachten gebruiken de splinternieuwe Boomwhackers tijdens muzieklessen en als energizers. ‘Je kunt er leuke ritmes en talloze klanken mee maken. En samenspelen en samenwerken!’ vertellen Melanie en Martine. ‘Op YouTube zijn leuke voorbeelden te vinden hoe je samen een orkest vormt en het is leuk om samen bekende liedjes na te spelen. Deze kleurrijke buizen zullen ons muziekonderwijs zeker een extra boost geven.’

De Culturele Haven haakt aan op de vakken wereldoriëntatie en kunstzinnige vorming van de school en kan geïntegreerd worden in het bestaande curriculum van de school. De twee vragen die in De Culturele Haven centraal staan zijn: Waar kom ik vandaan? Waar ga ik naar toe? Spelenderwijs gaan kinderen in onze creatieve haven op zoek naar hun bakens en ankers, die ze helpen te worden wie ze zijn.