De Zuiderzeewet komt tot leven’

Zeven basisscholen in Zeewolde staan deze maand stil bij 100 jaar Zuiderzeewet. Dit doen ze door zelf creatief aan de slag te gaan, gebruik te maken van de gratis lespakketten van De Culturele Haven en hun werken te exposeren in De Verbeelding. Vrijdag 12 oktober beten de kinderen van In de Lichtkring en De Wetering het spits af.

De kinderen van In de Lichtkring deden mee aan een puzzeltocht, ze zongen een lied over de Zuiderzee en een van de juffen stal de show -uitgedost met duikbril en zwemvliezen- als onderwaterduikster. ‘Het was een drukke en succesvolle ochtend’, vertelt cultuurmakelaar Marina van Arendonk enthousiast.

De Wetering gaf een heel andere invulling aan het thema 100 jaar Zuiderzeewet. Kinderen maakten “kunst op een stokje”, schilderden water, bakten kleistenen, ontwikkelden nieuwe natuur en maakten watermuziek. Alle eindresultaten waren te bewonderen in (en buiten) De Verbeelding, waar kinderen uit groep 7 en 8 de rondleidingen voor kinderen en ouders verzorgden. De middag werd afgesloten met de dans ‘van zee naar aarde’ van groep 5 onder leiding van Balletschool Zeewolde.

‘Donderdag 18 oktober bezoeken De Regenboog en De Toermalijn De Verbeelding. Ook deze scholen zullen elk op hun eigen manier in leuke, creatieve en leerzame ochtend of middag organiseren’, zegt Marina van Arendonk. Christiaan Huygens, Het Mozaïek en Het Kofschip vieren 100 jaar Zuiderzeewet op hun eigen school.

‘Het is heel mooi om te zien hoe naadloos de werken en opvoeringen van de kinderen aansluiten op de bestaande expositie “Waterdicht”, nog tot en met 19 oktober te zien is in De Verbeelding. Door onder leiding van kunstenaars mooie dingen te maken komt 100 jaar Zuiderzeewet ineens tot leven. De scholen zijn bovendien ontzettend blij met de ondersteuning van De Culturele Haven, die gratis digitale lespakketten beschikbaar stelt over het onderwerp’, legt de cultuurmakelaar uit.

Niet alleen basisscholen besteden deze maand aandacht aan de Zuiderzeewet. De Levant bezoekt de voorstelling Matrose duikt in de Zuiderzeewet, een theatrale vertelling over Lely en zijn tegenstander Den Herder een visser uit Harderwijk.